Főoldal    Bemutatkozás    Kapcsolat
Magyar English
Blog menü
Fruisse SilkySense Alex

Fejtetű ellen pedig Pedex kell!

Fejtetű ellen pedig Pedex kell!

Elérkezve az iskolakezdéshez nem árt a szülőknek előre gondolkodni!

Sajnos már nem csak a nyári napégés, kiszáradás ellen kell óvni a gyermekeket, egyéb kellemetlenségek is kialakulhatnak.

Sok helyen gyakori probléma a fejtetű, mivel bár mindenki elkaphatja, a leggyakoribb problémát a közösségben élő 3 és 14 éves kor közötti gyermekek körében jelenti.

A fejtetű szárnyatlan, vérszívó rovar, mely teljes életciklusát az emberi hajban tölti, színét a haj színének megfelelően változtathatja. Ovális alakú, apró, gyöngyházfényű petéit, az úgynevezett serkéket a hajszálak tövéhez rakja, elsősorban a halánték- és tarkótájra.

Csak az emberben képes tartósan fennmaradni, természetes körülmények között állatokat nem fertőz.

Kikelés után a lárva a kifejlett állatokhoz hasonló életmódot él, és egyedfejlődése során háromszor vedlik. A levedlett kültakaró kihullik az ember hajából. Legkevesebb 8-9 nap kell a teljes kifejlődéshez, de kedvezőtlenebb körülmények között ennél több (12-24 nap). A nőstény fejtetű napi 3-4 petét rak. Mintegy 4 héten át aktív, és ezalatt összesen 50-150 utódot hoz létre.

Ez egyáltalán nem hangzik jól és sajnos a gyerekek játszi könnyedséggel kapják el egymástól. A baj könnyen bekövetkezik, nincs mást tenni, mint hatékonyan kezelni!

Fejtetű miatt ne maradjon otthon a gyerek!

Fontos kiemelni, hogy nem feltétlenül szükséges a fejtű felbukkanása miatt otthon tartani a gyerekeket. A megközelítés, miszerint az utolsó serke eltűnéséig otthon a gyerek helye, nem hasznos sem az érintettek, sem az osztálytársaik szempontjából - állapította meg az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia. Az ilyen jellegű otthoni karantén csupán a pánikhangulatot növeli és feleslegesen mulasztanak a gyerekek az óvodából, iskolából.

Ez sajnos egy teljesen természetes jelenség, közösségben lévő gyerekek velejárója, évente több millióan esnek át rajta, aggodalomra így hát semmi ok! A hajtetű nem terjeszt fertőzéseket, leginkább viszketést keltő hatása közismert.

A tetvek elpusztulnak a túl meleg vagy túl hideg környezetben, ezért az ágynemű forró vizes mosása, vagy a plüssállatok néhány hétre való elzárása is javasolt, hogy a tetvektől és petéiktől megszabaduljanak.

A bejegyzéshez kapcsolódó termékek